In deze workshop krijg je uitleg over de SCIL: de Screener voor intelligentie en licht verstandelijke beperking. Dit instrument geeft snel een indicatie of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking. Je leert hoe je dit instrument kunt toepassen om inzicht te krijgen in mogelijke beperkingen van ouders en/of jongeren.
Een licht verstandelijke beperking is niet altijd direct zichtbaar, maar wel van grote invloed op het algemeen functioneren. Er is sprake van een licht verstandelijke beperking wanneer een lager dan gemiddeld IQ (tussen de 50 en 85) samengaat met beperkingen in het gedrag die leiden tot problemen in het maatschappelijk functioneren.
Om snel een inschatting te kunnen maken of bij een cliënt sprake is van een licht verstandelijke beperking is de SCIL (Screener voor intelligentie en LVB) ontwikkeld. Dit is een korte vragenlijst die in negen van de tien gevallen een correct voorspelt of er bij een cliënt sprake is van een licht verstandelijke beperking.
In de workshop oefen je met het afnemen van de vragenlijst en het interpreteren van de scores. Je oefent het gesprek waarin je de SCIL introduceert en het resultaat met de cliënt bespreekt.
Deze workshop is geschikt voor jeugdzorgwerkers, medewerkers wijkteams, artsen en verpleegkundigen die ervaring hebben in het werken met mensen met een licht verstandelijke beperking. De professional heeft voldoende basiskennis en vaardigheden in het begeleiden van en communiceren met mensen met een licht verstandelijke beperking.
Bij deze workshop ontvang je de Handleiding SCIL, Instructiekaarten SCIL 14-17 en SCIL 18+ en een aantal SCIL-formulieren.
We vragen je vooraf de Handleiding SCIL door te lezen.
Als je na deze instructie de SCIL gaat gebruiken kun je de formulieren bestellen bij de uitgever Hogrefe: www.hogrefe.nl