Feiten in de keten is een training over hoe je feiten verzamelt, analyseert en conclusies trekt en opschrijft in rapportages en dossiers. En hoe je dit doet in goede samenwerking met ouders en kinderen, zodat hun stem gehoord wordt.
Bij feitenonderzoek gaat het om zo volledig mogelijk op een rij zetten van de feiten. Dit is nodig om te beoordelen welke zorg het kind nodig heeft.
Hiermee wordt niet gedoeld op het strafrechtelijke begrip ‘waarheidsvinding’; het achterhalen van de waarheid is namelijk niet altijd mogelijk. Wel wordt er alles aan gedaan om de feiten te achterhalen wanneer de betreffende informatie van doorslaggevend belang is bij het nemen van ingrijpende beslissingen.
Dit om te voorkomen dat verkeerde beslissingen worden genomen die grote gevolgen kunnen hebben.
Feiten in de keten is een training over hoe je feiten verzamelt, analyseert en conclusies trekt en opschrijft in rapportages en dossiers. Je leert hoe je dit doet in goede samenwerking met ouders en kinderen, zodat hun stem gehoord wordt.
De kern van deze scholing is het belang van goed feitenonderzoek, navolgbare besluitvorming en begrijpelijk rapporteren. Dit vormt een gezamenlijke basis van informatie en uitgangspunten waarop deelnemers van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de GI’s met en van elkaar leren én reflecteren.
Deze training is voor jeugd en gezinsprofessionals van Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en Gecertificeerde Instellingen.
Het meeste resultaat boek je als je de training volgt in een gecombineerde groep. Maar ook incompany training is mogelijk.
Vooraf doorloop je op het leerplatform informatie die je nodig hebt voor deze training.
De zelfstudie bestaat uit filmpjes, e-learnings en tekst. Het kost ongeveer 4 uur.
Na de bijeenkomst schrijf je een rapport of plan van aanpak aan de hand van de theorie van de training. Je neemt deze mee naar de (online) reflectiebijeenkomst.